Люди отруїлися мандаринами, купленими на тернопільських ринках

Медики радять ополіскувати мандарини окропом, не їсти зіпсованих плодів, і ні в якому разі не їсти шкірок цих фруктів.

35 випадків гастроентероколітів зафіксували фахівці Державної санітарно-епідемічної служби в Тернопільській області від середини грудня. Однією з причиною цього захворювання можуть стати і недоброякісні продукти, в яких були присутні хвороботворні мікроорганізми і бактерії, пише 20 хвилин

У половині випадків серед харчових продуктів, які вживали хворі, фігурують мандарини, придбані, в основному, на ринках області, повідомляє Головне управління держсанепідслужби в Тернопільській області.

Відповісти на питання чи безпечні мандарини, що експортуються до України, не може нині жодна контролююча установа, оскільки на законодавчому рівні такі функції не надані жодній державній службі. На сьогодні не встановлено єдиного документу, який мав би містити вичерпну інформацію з даного питання.

До 20 вересня 2015 року документом Державної санітарно-епідеміологічної служби, який засвідчував безпечність продукції для споживання, був висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.

У зв’язку із набранням чинності з 20 вересня 2015 року Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів» Державна санітарно-епідеміологічна служба вже не є наглядовим органом щодо дотримання вимог санітарного законодавства під час транспортування, зберігання та реалізації продовольчої сировини і харчових продуктів. Саме тому до її функцій вже не належить здійснення стандартного та розширеного контролю який включав, зокрема, і наявність супровідної документації на харчові продукти в т.ч. на мандарини, що проходять через зону розмитнення.

Тож для зменшення можливого негативного впливу на здоров’я людей засобів хімізації, які використовуються для обробки цитрусових, зокрема, мандарин, фахівці санітарно-епідемічної служби радять не споживати мандарини в надмірній кількості за один прийом, а також не їсти недозрілих фруктів, з ознаками гниття, псування, механічного пошкодження або із змінами на шкірці. Окрім цього, перед вживанням мандарини, апельсини, лимони чи грейпфрути рекомендують ошпарити окропом. І в жодному разі не вживайте в їжу шкірку цитрусових.

В Євросоюзі міжнародна торгівля свіжими фруктами і овочами здійснюється за системою, що складається із 28 стандартів, які є обов’язковими. Для торгівлі всередині ЄС клементини (різні види мандарин або гібриди між мандаринами і іншими цитрусовими фруктами) повинні відповідати Європейському стандарту №18. Мінімальні вимоги до цитрусових: вони мають бути непошкодженими, пружними, без пошкоджень, викликаних обмороженням, без стороннього запаху та присмаку. Фрукти, уражені пліснявою або гниллю, повинні бракуватись. Поверхня має бути рівною, без дефектів.

В ЄС існують загальні правила щодо допустимої залишкової кількості пестицидів в плодах, які були видані у вигляді Інструкції-рекомендації 76/895/ЄС. Не існує ніяких міжнародних стандартів щодо обробки поверхонь. Тим не менше, в багатьох країнах існують обмеження з цього приводу і, зазвичай, дозволяються тільки деякі особливі види обробки. В багатьох країнах допускаєтся обробка поверхні лише натуральними інгредієнтами, в той час як в інших- використовувати і інші хімічні засоби. В ЄС немає загальних правил на цей рахунок.

Довідка

Гастроентероколіт може розвиватися в результаті ураження інфекцією, куріння, надмірного вживання алкоголю. Причиною можуть стати і недоброякісні продукти, в яких були присутні хвороботворні мікроорганізми і бактерії. Серед основних збудників цієї недуги: кишкова паличка, ієрсинії, стафілокок, сальмонела та деякі віруси (наприклад, ротавірус).