Перед Великоднем ціни на Тернопільському ринку кусаються

Лічені дні залишилися до одного з найбільших свят у році. Місто до Великодня вже прибрали та прикрасили. І хоч тернополяни ще постять, на ринку людно. Містяни купують різноманітні смаколики на свято, а наші кореспонденти дізнавалися у скільки  обходяться тернополянам продукти для великоднього столу.

З понеділка торги на центральному ринку пожвавилися. Люди купують заздалегідь, аби перед самим святом не стояти у черзі.

п. ГАННА: «Бо дуже багато буде людей пізніше. Ковбасу купляли, м’ясо купляли, печену ковбаску таку круглу купляли, та й печінку купляли. Всьо купляли, шо положено на свята».

Продавець м’ясних виробів Катерина каже, людей з кожним днем все більше. Хоч ціни трохи кусаються, до столу та в кошики тернополяни, переважно, купують дорогі та якісні продукти, передає ІНТБ

КАТЕРИНА, продавець: «Якщо людина бере в кошичок, то набір виходить 200 гривень. Людина бере кольцо домашньої, таке середнє колєчко, одну шиночку і один бочок, то виходить 200 гривень».

Ціни, каже пані Катерина до Великодня не піднімали. КАТЕРИНА, продавець: «На шинку, на таку хорошу шинку, на домашню шинку – 130 грн/кг. На полядвицю, такої доброї якості – 140 грн/кг. Ну і ковбаса, в колечках 89грн, то є мелена. І по 119 – кускова. 89, 110, 119, без часнику, з часником, хто-яку хоче. Ну і печена, печена по 114 грн/кг».

ЛЮБОВ, продавець: «Є ковбаса і по 69, але я б її не назвала ковбасою, але 69, люди не мають грошей, то їм роблять під 69. Якщо собі і добру, то треба брати дорожчу, від 110 до 130 гривень».

Не оминають тернополяни і прилавки з маслом та твердим сиром. Хоч правлять продавці за ці продукти біля ста гривень за кілограм.

ЛЮБОВ, продавець: «Натуральний сир – від 88 до 119 гривень. Сирний продукт йде дешевший, від 58 до 78 гривень. В нас дуже добре йдуть наше львівське масло, тернопільське, за білоруське масло запитують, можливо, 10%».

За домашній сир просять, в залежності від жирності, від 40 до 45 гривень за кілограм. Біля сорока гривень коштує і сметана.

ЛЮБОВ, продавець: «Купляють сир на сирник, сир ходовий в нас товар».

Не менш ходовий зараз на ринку товар і яйця. За майбутні писанки-крашанки просять від 95 копійок. Домашні ж продають, по півтори гривні.

ОЛЬГА, продавець: «Нічого в нас, особливо, з цінами не змінилося. Тільки, сільське яйце чуть-чуть піднялося в ціні. Ну, у зв’язку, певно, з тим, що селяни залишають, все-таки, собі на свята яйця. Через те, стало менше і піднялося в ціні».

Пухка, духмяна із родзинками та святковим декором – великодня паска. Ціна демократична, кожному по кишені. Однак, чим важча здоба, тим – дорожча.

ТАНЯ, продавець: «Більші паски в нас по 30 грн., вага в них – 500 г., середні – 25 грн., вага – 300 г. і найменші за 20 грн., вага в них – 200 г. Зараз найбільше купують найменші пасочки, переважно люди хочуть маленькі, в кошик».

Окрім цього, щедрі продавці дають можливість скуштувати випічку і вже тоді визначитися. А тому, хто ще не придбав великодній кошик, продавець Микола допоможе вибрати і по розміру, і по кишені.

МИКОЛА, продавець: «30 гривень – такий гарний, і найдорожчі по 150 і ще є за 200 гривень. Найбільше купляють такі, середні, від 100 гривень, до 120-130. Ось такої простенької форми».

Місяць тому, ми ходили на ринок запитати ціни, аби потім порівняти, наскільки вони зросли перед святами. Однак, як і кажуть продавці, ціни дійсно залишилися, майже, такими ж. Лише на деякі продукти вартість зросла на 2-3 гривні.  Однак, ми вирішили піти ще далі. Три роки тому кореспондент ІНТБ Тарас Бурак напередодні свят,  на ринку, збирав великодній кошик: паску, ковбасу, масло, сир, яйця та хрін. В сумі смаколики обійшлися йому у сто десять гривень.

Ми вирішили придбати всі ті ж самі продукти та в такій же кількості, як і Тарас Бурак, та підрахувати у скільки цьогоріч обійдеться великодній кошик. Отож, маємо кошик, ходімо купляти.

За списком, спершу вибираємо кільце ковбаси, тоді йдемо за маслом, його нам треба 100 грамів, домашнього сиру нежирного просимо 200 грамів. Не обійтись нам і без яєць, беремо 5 штук та йдемо купувати хрін. Під кінець вибираємо паску, не велику, не малу, а середню, і підраховуємо витрати.

Ми купили кільце ковбаски, воно нам коштувало 50 гривень, паска – 35 гривень, за сир заплатили 10 гривень, за 100 грамів масла – 10 гривень, за 5 яєць – 7,50 і купили хрін, за нього заплатили – 4 гривні. В сумі в нас вийшло 116,50, трошки більше, ніж заплатив Тарас Буряк три роки тому.

Однак, як вчать нас духовні наставники, головне в це велике свято, не який вміст у кошиках, а що у нас в серцях. Ні добро, ні мир купувати не потрібно, тому найдорожчий кошик, насправді – безкоштовний.