У Тернополі вже появилися на ринку перші дині та кавуни. Тоді як природній період їх дозрівання – це кінець серпня–початок вересня.
Безперечно, вони дуже смачні та корисні для здоров’я. Адже містять в своєму складі вітаміни А, С, В1, ВЗ, РР, солі магнію, калію, марганцю, нікелю, заліза (профілактика залізодефіцитної анемії). При дисбактеріозі кавун нормалізує мікрофлору кишечнику і виводить із організму токсини, також має сечогінну і жовчогінну дії. Проте, користь принесуть нашому організму лише стиглі плоди, які споживаються у період свого повного дозрівання.
А як щодо якості та безпечності цих смачних плодів?
Лікар з гігієни харчуванняТернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Ольга Білинська застерігає, що вживання ранніх баштанних культур може призвести до серйозних отруєнь. Виникнути вони можуть внаслідок перевищення максимальних рівнів нітратів в кавунах (норма 60,0 мг/кг), динях (90,0 мг/кг), а також перевищення максимально допустимих рівнів вмісту залишкових кількостей пестицидів, які використовуються для їх швидкого дозрівання та захисту від шкідників. Адже природні терміни повного дозрівання цих плодів - це кінець серпня – початок вересня.
Розлади шлунково-кишкового тракту можуть також з’явитися навіть тоді, коли ми скуштували кавун чи диню, які були вирощені в природних умовах, без застосування мінеральних добрив та прискорювачів росту. Чим можуть бути небезпечні такі апетитні, на вигляд, кавуни?
Зверніть увагу на те, в яких умовах їх реалізують. Дуже часто така торгівля здійснюється на вулиці вздовж доріг, де ягоди зберігаються навалом прямо на землі. За кілька годин такої торгівлі кавуни здатні увібрати в себе досить велику кількість токсичних речовин.
Саме тому, незалежно від того, чи придбали ви кавун на ринку, чи в магазині, необхідно ретельно помити його шкірку. Адже ягоди, що перевозяться до місця торгівлі у відкритій машині, вже точно не будуть чистими. Таким чином, шкідливі речовини можуть через руки потрапити в організм і викликати шлунково - кишкові розлади. Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання, оскільки при пошкодженні шкірки плоду в ньому швидко поселяться мікроорганізми, які прискорюють псування, тим паче під плівкою і прямо на сонці.
Щоб уникнути неприємностей лікар з гігієни харчування державної установи Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України Ольга Білінська рекомендує:
- споживати баштанні культури в період їх сезонного природного дозрівання, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень-вересень;
- купувати їх в спеціалізованих торгівельних точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку. Адже саме тут можуть реалізовувати ті баштанні, які не потрапили на спеціалізований ринок, де здійснюється ветеринарно-санітарний контроль за ними;
- питати у продавця щодо наявності документу, в якому вказано фактичний вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії;
- вибираючи кавун, потрібно звернути увагу на деякі моменти: він не повинен бути занадто великим; хвостик повинен бути сухим; після того як кавун увібрав у себе все саме корисне, він перестає виробляти пігмент, тому від лежання на боці можуть з’явитися світлі плями - це теж хороша ознака; шкірка у стиглого кавуна тверда;
- ні в якому разі не купувати розрізані кавуни та дині, а тільки цілими;
- перед вживанням ретельно мити шкірку плоду;
- не їсти кавун близько до шкірки, оскільки в ній нітратів у 4-8 разів більше, ніж у м’якоті;
- не споживати надмірну кількість баштанних культур, якщо вживаєте їх вперше, а особливо, діти;
-зберігати залишки кавунів та динь в холодильнику не більше доби.