Про нітрати, напевно, чув кожен тернополянин, вважаючи, що це якась отрута. Однак це не зовсім так. Це солі азотної кислоти, які ще називають селітрою. І вони містяться у різних рослинах, ґрунті та навіть у людському організмі.
У допустимих нормах нітрати не будуть шкідливими для здорової людини. Денна норма нітратів – це близько 222 мг на людину, вагою у 60 кг. Але якщо з продуктами чи водою вона буде вживати надто багато солей, вони почнуть концентруватися в організмі і вже тоді нестимуть шкоду для здоров’я.
Як повідомляє офіційний сайт Міністерства охорони здоров'я України, на кількість нітратів в рослинах можуть впливати не тільки добрива, але й природні явища, які складно регулювати. Як-от хімічний склад ґрунту чи води для поливу, кількість світла, густота посівів та навіть частина доби, коли збирали урожай.
Найбільша кількість цих речовин міститься у шпинаті, селері, листовій капусті та столовому буряку. Найменше – у цибулі, перці, баклажанах та зеленому горошку.
Отримати небезпечні дози нітратів не так і просто, але якщо ви все ж переймаєтесь з цього приводу, то ось кілька порад, що допоможуть мінімізувати шкоду від нітратів та споживати їх менше.
Можна вживати менше овочів, фруктів та ягід з першого врожаю - нітратів в них все-таки може бути трохи більше. Тому ваша підозра, що не треба їсти перші кавуни - частково виправдана
У столових буряків потрібно відрізати верхню та нижню частину коренеплодів, у кабачків - шкірку, в огірків та редиски - відрізати хвостики та очистити від шкірки, в капусті варто позбавитись верхніх листків та не їсти качан. Кавуни, як і дині, найбільшу частину нітратів накопичують в недостиглій частині м’якоті, яка прилягає до шкірки. Особливо ці поради актуальні для дитячого харчування.
Також не варто купувати нітрат-тестери, бо вони вимірюють усі солі, які містяться у продукті, навіть ті, які є корисними. Найкраще дізнатися про вміст нітратів у лабораторних умовах.