Аналіз даних офіційної статистики в листопаді показав, що Тернопільська область має найнижчу вартість соціальних продуктів харчування. У цьому регіоні продається третина найдешевших продуктів із переліку, який моніториться Держстатом.
Про це у соцмережах повідомив Дериктор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
А ТОП-3 регіонів із найнижчими цінами виглядає так: безперечним лідером рейтингу є Тернопільщина, у якій одразу одинадцять соціальних продуктів мають найнижчу ціну серед усіх регіонів України. Друге місце посідає Полтавщина з чотирьома продуктами з найнижчою вартістю. Третя позиція в Дніпропетровщини з трьома найменуваннями продуктів соціального кошика.
У Тернопільській області найнижчі ціни на такі продукти: житній хліб– 15,1грн за кілограм, а середня ціна по країні – 17,9грн; макарони з м’яких сортів пшениці – 14,2грн за кілограм, середня по Україні – 16,9грн; гречка – 14,3грн, середня вартість – 16,6грн; ячна крупа – 9,8грн, середня в країні – 11,5грн; пшоно – 21,3грн, при середньостатистичній ціні – 23,1грн; пачка 200г вершкового масла коштує 34,4грн, при середній – 38,2грн; олія соняшникова – 32,9грн за літр, середня за даними Держстату – 35грн; сало – 49,7грн за кілограм, коли по країні середньостатистична ціна – 75,7грн; яблука – 7,2грн, а по країні кілограм яблук коштує 9,4грн; картопля – 5,1грн, при середньостатистичній – 6,7грн; цукор – 12,8грн за кілограм, при середньоукраїнській – 14,2грн.
У Полтавській області найнижчими є наступні позиції: батон – 10,5грн за 500г, при середній ціні в країні – 12,4грн; капуста – 6грн, а по Україні – 7,2грн; буряк – 6,7грн, а середня за офіційними даними – 8,1грн; морква – 9,5грн за кілограм, а по країні – 11,1грн.
На Дніпропетровщині найдешевшими є наступні продукти: пшеничне борошно – 10грн, середня вартість – 11,2грн за кілограм; крупа манна – 12,4грн, при середній – 13,7грн; філе куряче – 97,5грн за кілограм, а середня ціна по Україні – 103,5грн.
Одещина та Житомирщина мають по дві позиції найдешевших соціальних продуктів: у Одеській області пшеничний хліб із борошна першого ґатунку – 13,3грн, а по Україні – 17,2грн, а морожена риба – 66,9грн, середньостатистична – 72,9грн; у Житомирській курячі яйця – 22,7грн за десяток, при середньостатистичній – 24,8грн і кисломолочний сир – 78,9грн за кілограм, у той час як по країні – 95,2грн.
Аж дев’ять областей мають по одній позиції з найменшим цінником: у Волинській області це свинина – 106грн за кілограм, коли середній показник по Україні – 115,9грн; у Донецькій яловичина – 112,3грн, по країні середня – 127,4грн; на Запоріжжі рис – 21,9грн за кілограм, середня – 24,1грн; на Кіровоградщині варена ковбаса – 73,7грн, при середній – 92,2грн; у Луганській пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку – 17,2грн за кілограм, для порівняння, середній показник по Україні – 21,5грн; у Львівській області куряча тушка – 53,6грн за кілограм, середня вартість в країні – 58,3грн; на Рівненщині сметана – 51,5грн, середня, за офіційною статистикою – 55,4грн; на Харківщині цибуля – 10,7грн за кілограм, середньоукраїнська ціна – 12,8грн; на Буковині молоко – 19,8грн за літр, при середній за даними Держстату – 23,4грн.
Одинадцять областей не можуть похвалитися низькими цінами на продукти, це Вінницька, Закарпатська, Івано-Франківська, Київська, Миколаївська, Сумська, Херсонська, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська області й місто Київ.
На Тернопільщині найнижчі ціни на продукти
21:02, 25 грудня 2018 р.
Суспільство