Ціна хліба на Тернопільщині підвищуватиметься, – прогнозують підприємці. Серед причин – висока собівартість виробництва через податкове навантаження та дорожчання енергоносіїв.
Уже в лютому вартість хліба може почати зростати. Економісти пов’язують це підвищенням мінімальної зарплати та зростанням вартості комунальних платежів, пише зз.
«На жаль, бачимо об’єктивні фактори для зростання вартості хліба. Один із них – це дорожчання сировини, борошна і як результат – переглядаються ціни на хліб та іншу хлібобулочну продукцію. Також має вплив зростання мінімальної зарплати, подорожчання енергоносіїв. Через карантин багато підприємців опинилися у складному становищі. Це також дає свій результат, переважно негативний для покупця», – каже власник агропромислового підприємства Ігор Войтюк.
Тим часом в управлінні статистики області помітили тенденцію зростання цін на продукти від початку 2020 року. Зокрема, подорожчали продукти так званого «борщового набору» щонайменше на 14%.