На Тернопільщині врятували життя чоловіку, який випив невідому хімречовину і спалив собі стравохід

До Тернопільської обласної клінічної лікарні звернувся пацієнт із хімічним опіком стравоходу, внаслідок випитої невідомої хімічної речовини, що призвело до дисфагії – непрохідності їжі. Пацієнт не міг нормально харчуватися та схуд на 15 кг, – повідомляють у медзакладі.

Під час ендоскопії у пацієнта діагностовано стриктуру (рубцеве звуження, – прим. авт.) стравоходу. Діаметр стравоходу був три міліметри при нормі 19-22 мм, через що хворий міг споживати тільки рідину, пише Терміново.

Як розповіли лікар-ендоскопіст Юрій Бутницький та лікар-хірург Петро СаС, пацієнту кілька разів було проведено бужування стравоходу бужами на провіднику.

Ця методика значно зменшує ризик розриву стінки органу, порівнюючи з маніпуляціями, які виконуються «всліпу». Завдяки конусовидній формі бужа та поступово, збільшуючи номер (діаметр) інструментів, вдалося розширити просвіт стравоходу майже до нормальних показників, що дозволило пацієнту харчуватися та набирати вагу», – пояснюють медики.