Не допускайте цих помилок: як правильно підготуватись до Різдвяного посту

Різдвяний піст в Україні триває з 15 листопада по 24 грудня за старим стилем та з 28 листопада по 6 січня за новим стилем.

Чому не можна різко розпочинати піст?

Різка відмова від білків та жирів дуже шкодить організму. Як правило такі обмеження у їжі можуть знизити працездатність, викликати апатичний стан і навіть призвести до анемії. Тому у піст потрібно входити поступово.

Відмовтесь від посту, якщо маєте хвороби шлунково-кишкового тракту. Також його не можна дотримуватись людям, які відновлюються після операцій, вагітним жінкам, дітям.

Як підготувати організм до посту?

  • За 7-10 до початку посту поступово зменшуйте вживання тваринної їжі. Перейдіть на легкі страви без м'яса, яєць, солодощів та інших продуктів, що заборонені під час посту.
  • Складіть меню на кілька тижнів, орієнтуючись на правила Різдвяного посту. Це полегшить потім щоденне приготування їжі. Харчуйтесь максимально різноманітно, щоб організм отримував усі необхідні мікроелементи і був ними насичений.

Які помилки допускають ті, хто постують?

Найпоширеніша помилка - відмова від підготовчого етапу. Різкий початок посту додає стресу організму, йому важче буде справлятись із своїми функціями. Більшість вірян вибирають один вид крупи, овочів і фруктів та строго вживають тільки їх до закінчення посту. Така одноманітність їжі призводить до нестачі мікро- і макроелементів, а це шкодить здоров’ю.

Ті, хто постують часто тамують голод дозволеною їжею. У результаті переїдають й потім мучаться від болю у шлунку чи відчуття важкості. Нестача в раціоні рослинних жирів. Це може спричинити надмірну сухість шкіри й ламкість волосся. Важливою умовою постування є споживання різноманітних олій та горіхів.

Новини компаній
17:00, Вчора