Через постійні та тривалі відключення електроенергії зростає ризик придбати у магазинах зіпсовану їжу, яка зберігалася у неналежних умовах. Зростає ризик не просто витратити кошти намарно, а потрапити на лікарняне ліжко з отруєнням.
Як не купити небезпечні продукти, розповідають на Facebook-стоірнці Центру стратегічних комунікацій.
Перед походом у магазин варто перевірити, коли за графіком вимикають світло у районі, де він знаходиться. Однак варто пам’ятати, що відключення дуже часто відбуваються поза графіком.
Тому краще надати перевагу магазину, який знаходиться або на одній лінії з об’єктом критичної інфраструктури, де відключень не буває, або вони стаються не так часто, як на інших лініях.
Якщо поруч з вами таких магазинів немає, бажано знайти той, де працює генератор.
Також варто:
- купувати продукти, які виготовлені нещодавно і якнайменше зберігались у магазині;
- здійснювати закупівлі у закладах, де більша кількість покупців, а відповідно, і графіки поставок частіші;
- звертати увагу на завантаженість холодильників магазинів харчовими продуктами. Перевантажене холодильне обладнання не здатне тривалий час після знеструмлення утримувати температуру;
- завжди перевіряти дату пакування, кінцеву дату для вживання й умови зберігання;
- уникати продуктів “за півціни”, у яких уже минає термін придатності, тому що під час постійних відключень світла зростає ризик того, що продукт уже зіпсувався.