Який хліб корисний: гречаний, пшеничний чи безглютеновий

Українці полюбляють хліб і на полицях магазинів можна побачити чимало його різновидів. Але який хліб обрати, аби він не приніс шкоду організмові?

Цільнозерновий хліб

Такий хліб позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту та підтримує стабільний рівень цукру в крові. Цілісні зерна складаються зі зародків, ендосперму та висівок. Висівки, які є твердим зовнішнім шаром, містять багато клітковини.Однак важливо зазначити, що багато виробників використовують назву "цільнозерновий", щоб він здавався кориснішим, навіть коли він виготовляється з рафінованого борошна. Тому звертайте увагу на склад продукту. Обирайте той, що містить 100% цільнозернового борошна. Також уникайте продуктів з доданим цукром та рослинною олією.

Гречаний хліб

Цей продукт містить багато білка, вітамінів групи В, залізо, магній і фосфор. Також він має низький глікемічний індекс та теж позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту.

Хліб на заквасці

Такий хліб сприяє кращому перетравленню їжі. До того ж ферментація на заквасці полегшує засвоєння мінералів, таких як залізо, цинк, магній, білка та вуглеводів. Також він чудово підходить для тих, в кого непереносимість глютену.

Безглютеновий хліб

Хліб, що не містить глютену, виготовляється без клейких зерен, таких як пшениця, жито чи ячмінь. Основою є суміш безглютенових видів борошна, наприклад, мигдалевого, кукурудзяного, кокосового та рисового.

Вони є безпечними варіантами для людей, хворих на целіакію або з чутливість до глютену.

Багато людей помилково вважають, що безглютеновий хліб корисніший за хліб, що містить глютен. Однак більшість сортів, що не містять глютену, виготовляються з рафінованого борошна з високим вмістом цукру, а також інших непотрібних добавок.

Однак ті, що виготовляються з мигдалевого або кокосового борошна, містять менше вуглеводів і калорій, але більше клітковини та білків, ніж зерновий хліб.