Медики попереджають про поширення недуги, яка може становити загрозу для здоров'я українців.
Як інформує "Суспільне", зокрема, в сусідній з Тернопільщиною області за п'ять місяців 2024 року зафіксували десять випадків ієрсиніозу. Найчастіше переносниками хвороби є гризуни. Зазвичай, збудник захворювання потрапляє до організму через харчовий, водний та побутовий шляхи.
Про це розповіла заввідділу епіднагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Рівненського обласного центру контролю і профілактики хвороб Юлія Терентьєва.
За її інформацією, ієрсиніоз — це зоонозна інфекція, тобто спільна для тварин і людей. Від початку 2024 року в області зафіксували 10 випадків хвороби, упродовж 2023 року — 64 випадки.
Епідеміологиня зазначила, що зазвичай збудник потрапляє до організму через харчовий, водний та побутовий шляхи, коли екскременти гризунів забруднюють навколишнє середовище і потрапляють до організму людини.
"Для цього захворювання зазвичай характерна сезонність — осінньо-зимова, а також весняна, коли активізуються мишоподібні гризуни. Саме в цей період відбувається підйом захворюваності, але вона може реєструватись протягом року, коли відбувається активний відпочинок на природі. Крім того, збудник може потрапити через харчові продукти тваринного походження, а також при роботі на фермі", — пояснила Юлія Терентьєва.
Вона також додала:
"Захворювання у нас відоме. Ми проводимо дослідження щодо навколишнього середовища і виявляємо, що збудник циркулює і ризики до підвищення захворюваності у нас є".
Симптоми хвороби
Зі слів епідеміологині, лікар може запідозрити ієрсиніоз, якщо в людини є такі симптоми:
ураження травного тракту;
інтоксикаційний синдром;
збільшується печінка;
катаральні прояви;
з'являються висипання.
Юлія Терентьєва розповіла, що ця хвороба може спричинити ускладнення та смерть:
"Зазвичай, при ієрсиніозі прогноз у більшості випадків сприятливий. Труднощі виникають лише при пізній діагностиці і тяжкому перебігу хвороби. Найбільш серйозними ускладненнями може бути інфекційно-токсичний шок, ураження нирок та шлунково-кишкового тракту, підшлункової залози. Ускладнення при цьому захворюванні виникають рідко, але все ж вони бувають".
Що робити, аби не заразитися
Для того, щоб зменшити шанси захворіти на ієрсиніоз, епідеміологиня порадила:
мити руки; вживати чисту бутельовану воду; продукти тваринного походження піддавати термічній обробці; розмежовувати сиру і готову продукцію; при активному відпочинку на природі дотримуватися правил особистої гігієни.