Непроста і загрозлова недуга поширюється областями України. За тиждень з 15 по 21 червня в Україні зареєстрували два спалахи гострої кишкової інфекції у Києві та Сумській області.
Як інформує "УП", інфікувалася вже 21 людина, зокрема 4 дорослих та 17 дітей. Усі хворі отримали необхідну медичну допомогу, повідомляє Міністерство охорони здоров’я.
Загалом за пʼять місяців 2024 року зареєстрували понад 19,6 тисячі випадків захворювання гострими кишковими інфекціями. У 2023 за аналогічний період було понад 16,9 тисячі випадків.
"Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які активізуються влітку та можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей", – нагадують у МОЗ.
Кишкові інфекції (ротавірус, холера, сальмонельоз тощо) передаються через вживання зараженої їжі чи води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.
Щоб вберегтися від кишкових інфекцій, потрібно: дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки та продукти; не споживати продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання; мити фрукти та овочі чистою водою, перш ніж готувати; не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо. У МОЗ радять негайно звернутися до лікаря, якщо у вас виникли такі симптоми: сухість у роті та горлі; підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою; переймоподібні болі в животі; незначне сечовипускання або його відсутність.
Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції стають готові страви та кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця, пояснюють у МОЗ.
Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій, достатньо виконувати профілактичні дії та обов’язково звертатися до лікаря, якщо помітили підозрілі симптоми.