"Страшна хвороба масово заражає дорослих і дітей, інфекція викликає шалену слабкість і біль": біда чекає у цих місцях

Мешканців України попереджають про небезпечне захворювання, котре може становити серйозну загрозу для здоров'я громадян.

Як інформує "ДніпроТВ", наприклад, щотижня на Дніпропетровщині в середньому 150 мешканців звертаються до лікарів із симптомами гострих кишкових інфекцій. Найпоширеніші вони саме влітку. Як уберегтися від недуги, розповіли під час брифінгу в ОВА.

"Гострі кишкові інфекції викликають різні бактерії та віруси. Наприклад, сальмонели, рота віруси, які потрапляють в організм із зараженою їжею, водою, через брудні руки", – розповіла завідувачка відділу обласного центру контролю та профілактики хвороб Олена Кузьменко. – "У 2024-му сальмонельоз діагностували у 185 мешканців регіону. Загалом цьогоріч з різними симптомами кишкових інфекцій до лікарів звернулися понад 2 тис людей".

Сприяє швидкому розмноженню збудників хвороби спека, додала головний спеціаліст управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби області Маргарита Малишева.

"У червні у садочку Жовтих Вод кишкову інфекцію підхопили троє дітей. Останній спалах стався у Кривому Розі, постраждали 4 людини. Отруєння сталося через вживання курячих яєць, придбаних на стихійному ринку. Вони були забруднені сальмонелою", – зазначила Маргарита Малишева.

Перші симптоми можуть з’явитися вже через декілька годин після потрапляння збудників в організм. В окремих випадках вони проявляються лише через 2-3 дні. Основні ознаки – слабкість, підвищена температура, діарея, нудота.

"У такому разі необхідно терміново звернутись до найближчої лікарні. Прогресування хвороби залежить від збудника, кількості спожитої їжі та стану здоров’я. Частіше від отруєнь страждають старші люди і діти", – підкреслила Олена Кузьменко.

Аби уберегтися, необхідно дотримуватися простих, але ефективних правил. Підтримувати чистоту, відокремлювати сиру їжу від готової. Зберігати харчі при безпечній температурі, використовувати очищену воду. Слідкувати й за свіжістю продуктів.