На Тернопільщині сезон баштанних саме в розпалі. Ціни на кавуни стали доступніші, але головне в цій ситуації не перестаратися. Експерти попереджають, що переїдання кавуна загрожує небезпечними наслідками.
Кавун – це не тільки смачно, а й дуже корисно. Ця ягода може покращити стан шкіри та волосся, допомогу у схудненні, а також знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.
Вітамінів в кавуні чимало, але це зовсім не означає, що його можна поїдати безлімітно. Переїдання цим продуктом - велике випробування для шлунково-кишкового тракту та організму загалом.
По-перше, у ягоді багато вуглеводів, які погано засвоюються. Якщо з'їсти кавуна більше, ніж може подужати організм, з великою ймовірністю можна отримати метеоризм та діарею.
По-друге, кавун має високий глікемічний індекс. При безконтрольному поїданні залишки фруктози в організмі можуть призвести до ожиріння печінки. Це вкрай небезпечно, адже далі можуть розвинутися ускладнення – цироз та гепатит.
Якщо за один раз з'їсти половину кавуна, то одними забігами в туалет можна не відбутися. Експерти попереджають, що може розпочатись діарея. Водночас від вживання кавуна краще втриматися особам, які страждають на захворювання кишечника.
Гастроентерологи відзначають, що з користю для організму можна вживати близько 250 г кавуна на добу. Якщо немає проблем зі здоров'ям, то порція може бути трохи більшою. Втім, навіть цілком здоровим людям не варто ризикувати та встановлювати рекорди з поїдання ягоди.