Загальновідомою є традиція готувати 12 страв на Різдво і вечір перед ним. Здавна на різдвяний стіл українці ставлять вареники, овочі, гриби і, найголовніше, кутю. Нагадаємо, цього року Святвечір 2025 святкується 24 грудня через перехід на новоюліанський календар.
А чи знаєте ви, чому заведено готувати саме 12 пісних страв на Різдво? Про те, як виникла традиція готувати 12 страв на Святвечір, ексклюзивно для УНІАН розповів священник Православної церкви України, активіст, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості Георгій Коваленко.
Звідки пішла традиція готувати 12 пісних страв на Святвечір
За словами священника Георгія Коваленка, коріння звичаю збиратися родиною увечері напередодні Різдва насправді сягає дохристиянських часів. Спочатку виникла язичницька традиція, пов’язана із зимовим сонцестоянням та поминанням померлих предків.
Готувати заведено 12 страв, оскільки вони і у християнській, і дохристиянській традиції вони символізують новорічний цикл, тобто початок нового року. У дохристиянській традиції це пов’язано з тим, що світловий день починає зростати, а у християнській - новий рік відраховується від Різдва Христового. 12 страв на святковому столі символізують 12 місяців.
Також цю кількість страв прив’язують до числа апостолів, але, на думку Георгія Коваленка, це здається дуже притягнутим, бо апостоли не пов’язані з Різдвом.