Цим категоріям людей часник їсти категорично не можна

Часник здавна славиться своїми унікальними кулінарними та лікувальними властивостями, тому він часто присутній у раціоні багатьох людей. Водночас, деяким категоріям осіб слід обмежити його споживання або навіть повністю виключити через можливий негативний вплив на організм.

Цей продукт є справжньою знахідкою для здоров'я: зміцнює імунітет, допомагає боротися з вірусними інфекціями, сприяє кращому травленню та активізує обмін речовин. Також часник має жовчогінні властивості, запобігаючи утворенню каменів у жовчному міхурі. Його часто застосовують для лікування бронхіту та як ефективний засіб проти паразитів.

Проте в деяких випадках вживання цього ароматного овочу може зашкодити здоров’ю, пише "Радіоклуб", зокрема якщо у вас:

алергія на часник. Вона буває нечасто, але реакція організму, як правило бурхлива;

проблеми зі згортанням крові. Часник – природний антикоагулянт, містить велику кількість аліцину – сполуки, яка розріджує кров. Ця властивість може бути корисною, оскільки зменшує ризик утворення тромбів. Але не для тих, хто вже приймає препарати для розрідження крові. В них часник може викликати кровотечу;

передопераційний стан. За два тижні до оперативного втручання лікарі радять відмовитися від вживання часнику через ризик надмірної втрати крові;

● проблеми шлунково-кишкового тракту. Часник містить фруктани – тип вуглеводів, які можуть важко засвоюватися. Це загрожує загостренням симптомів при виразковій хворобі шлунку, дискомфортом і здуттям при синдромі подразненого кишечника і печією – при кислотному рефлюксі;

низький артеріальний тиск. Цей овоч знижує рівень артеріального тиску. Якщо ви вже маєте справу з низьким кров'яним тиском, слід уникати вживання часнику;

захворювання печінки. Часник містить сполуки, які у великих кількостях можуть бути для неї токсичними. Крім того, він може ускладнити розщеплення певних ліків, що приймаються при проблемах з печінкою, і знизити їхню ефективність;

гіпоглікемія або цукровий діабет. Дослідження показали, що часник знижує рівень цукру в крові, що може бути корисним для людей з діабетом. Однак у пацієнтів з гіпоглікемією (низький рівень цукру в крові) або в тих, хто приймає ліки від діабету, він може спричинити надто низьке зниження рівня цукру в крові і призвести погіршення самопочуття (зокрема, до втрати свідомості);

захворювання щитовидної залози. Гойтрогени, що містяться в часнику, можуть перешкоджати роботі щитовидної залози – пригнічувати поглинання йоду. У здорових людей це не викликає занепокоєння. А от особам, у яких діагностовано гіпотиреоз або тиреоїдит, слід бути обережними з вживанням часнику, особливо в сирому вигляді.