Останні тижні в соцмережах з’явилася купа дописів і відео стосовно солі ТМ «Розумний Вибір», яка продається в супермаркетах АТБ.
Дніпряни побачили там харчову добавку Е536 (фероціанід калію), яку вважають небезпечною для здоров’я. Редакція «Наше місто» звернулася до компанії АТБ за офіційними коментарями.
«На сьогодні в асортименті торгівельної мережі ТОВ «АТБ-МАРКЕТ» представлено 4 види харчової солі.
Основними постачальниками солі на ринок України є виробники з Єгипту, Польщі, Туреччини та Німеччини. Компанія «АТБ-МАРКЕТ», як і всі інші ритейлери країни, працюють з ними з 2022 року після закриття єдиного вітчизняного підприємства з видобутку солі «АртемСіль».
Вся продукція, що потрапляє на полиці магазинів ТОВ «АТБ-МАРКЕТ» перевіряється на відповідність вимог чинного законодавства України за показниками якості та безпечності.
Всі закордонні постачальники солі в АТБ є перевіреними, дотримуються всіх стандартів харчової безпеки та мають відповідні сертифікати якості.
Щодо харчової добавки Е536:
Харчова добавка Е536 (фероціанід калію), яка входить у склад харчової солі, зокрема: «Сіль кухонна мелена Помел № 1» ТМ «Розумний Вибір», фас. 1 кг, відноситься до категорії «Антиспікаючий агент» – речовина, що послаблює тенденцію до злипання окремих часток харчового продукту. Причому використовується Е536 не тільки при виробництві солі, а і під час виробництва інших харчових продуктів (вино, ковбасні вироби, приправи та інші).
Згідно Постанови МОЗ України від 01.12.2003 №32 «Про затвердження значення гігієнічного нормативу вмісту харчової добавки фероціаніду калію (Е 536) у солі кухонній (повареній)» погоджено її використання для виробництва солі кухонної (повареної) з максимально допустимим рівнем вмісту не вище 10 мг/кг (0,001 %) у перерахунку на безводний калій фероціанід. Такіж вимоги містить ДСТУ 3583:2015 «Сіль кухонна. Загальні технічні умови» п. 5.1.5.
В продукті «Сіль кухонна мелена Помел № 1» ТМ Розумний Вибір, фас. 1 кг Е536 міститься у кількості менше 10 мг/кг (0,001 %), що підтверджується специфікаціями якості виробників.
Також харчова добавка Е 536 дозволена для використання у солі кухонній харчовій європейськими документами. При чому максимально допустимий рівень (МДР) вмісту Е536 згідно цих документів вище, ніж передбачено нормативними документами України, а саме:
Codex Stan 192 2024 «Основний стандарт по харчовим добавкам» (МДУ – не більше 14 мг/кг (0,0014 %) та Регламент Європейського парламенту і ради ЄС №1333/2008 від 16.12.2008 року «Про харчові добавки» » (МДУ – не більше 20 мг/кг (0,002 %).
Крім всього, звертаємо увагу, що ця добавка не є новою. Використання фероціаніду калію дозволено ще Мінздравом СРСР та передбачено у старому ГОСТі 13830-91, Також необхідно зазначити, що згідно міжнародного каталогу хімічних речовин токсичність кухонної солі перорально в одиницях LD50 складає 3000 мг/кг, а токсичність фероціаніду калію – 5110 мг/кг, тобто навіть токсичність кухонної солі вище за токсичність фероціаніду калію», – розповіли в АТБ.
Також нам надали перелік нормативних документів України, що містять вимоги до харчової добавки Е536:
1. ДСТУ 3583:2015 «Сіль кухонна. Загальні технічні умови» п. 5.1.5 Масова частка фероціаніду калію (Е536) в кухонній солі без добавок та йодованій солі не повинна пере¬вищувати 0,001 %