Яблука, молоко, картопля: українці шоковані новими цінами

В Україні продовжують зростати ціни на продукти харчування, що спричинено інфляцією та збільшенням виробничих витрат.

За даними порталу "Мінфін", вартість базового продуктового кошика значно зросла за останній рік, і ця тенденція, за прогнозами експертів, збережеться.

Найбільше подорожчали фрукти, овочі та молочні продукти. Наприклад, ціна на яблука підскочила більш ніж удвічі — з 20,49 грн до 42,31 грн за кілограм, що становить рекордне зростання у 106,4%. Відчутне подорожчання також зафіксоване на помідори, картоплю та молоко — понад 30%.

Водночас ціни на деякі продукти залишилися майже незмінними. Найменше подорожчала ріпчаста цибуля — всього на 1,4% (з 16,27 грн до 16,50 грн за кг), а також рис — на 3,9% (з 56,67 грн до 58,93 грн за кг) та твердий сир — на 5,4% (з 499,10 грн до 526,32 грн за кг).

Національний банк України пояснює таку ситуацію збільшенням витрат підприємств на електроенергію, оплату праці та логістику. Зокрема, високими темпами дорожчають хліб, молочні продукти, м’ясо та масло.

За прогнозами НБУ, ціни залишатимуться високими упродовж наступних місяців, а сповільнення інфляції очікується не раніше весни 2025 року. Голова НБУ Андрій Пишний прогнозує, що до кінця 2025 року інфляція знизиться до 6,9%, а у 2026 році може повернутися до цільового рівня у 5%.