Тернопільщина перестає бути цукровим краєм

Тернопільська область, як аграрний край, свого часу славилась виробництвом спирту та цукру.

Після того, як спиртзаводи перейшли в підпорядкування київського спиртоб’єднання і перестали бути незалежними юридичними одиницями, спиртова слава Тернопілля почала танути, як і податкові надходження для обласного бюджету від виробництва спирту.

Тепер аналогічні процеси спостерігаються і в цукровій галузі.

Цього сезону із 8-ми цукрозаводів області працювали лише 4(!!!). Зумовлено це тим, що сировини було як ніколи мало. Адже минулого року ціна на цукор істотно впала, відповідно його виробництво стало менш рентабельним і аграрії різко зменшили посівні площі цукрових буряків.

Як наслідок, цього року за сезон цукрозаводи виробили лише 129 тис. т цукру – на 38% менше, ніж торік.

Найбільше – 48,3 тис. т – виробив Чортківський цукрозавод, який цього року змінив власника і тепер є Чортківським виробництвом ТОВ «Радехівський цукор».