На Тернопільщині подешевшали овочі, фрукти та крупи

Згідно даних Держстату найбільше у серпні подорожчали яйця (на 13,6%), на 2,5–1,0%, зросли ціни на рис, соняшникову олію, хліб, макаронні вироби, сало, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, маргарин, молоко, продукти переробки зернових.

Натомість відчутно подешевшали овочі - цибуля (на 44,8%), помідори  та  перець (на 41,0%),  морква (на 38,0%),  буряк (на 28,1%), картопля (на 27,0%), білокачанна капуста (на 20,7%). Ціни на фрукти знизилися на 3,4%.

За даними обстеження НДІ "Украгропромпродуктивність" на 585 продуктових ринках  України станом на 9 вересня порівняно з 2 вересня 2014 року знизились роздрібні ціни на цибулю, моркву, буряк, картоплю, капусту урожаю 2014 року, томати польові та яблука. Ціна на огірки польові не змінилась.

За даними моніторингу цін, який здійснюється органами державної статистики на підприємствах торгівлі, станом на 10.09.2014 у порівнянні з 29.08.2014 знизилися середні споживчі ціни на крупи гречані, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби, моркву, цибулю ріпчасту.Ціни на буряк залишились без змін (2,23 грн/кг).

У торговельних мережах  зросли ціни на:

- курячі яйця  - на 7,7%;- капусту - на 1,89%;- рис - на 4,6%;- сало - на 4,5%;- свинину - на 4,3%;- яловичину - на 2,2%, найбільше ціни зросли – у Тернопільській області (на 6,8%, до 66,85 грн/кг);- хліб житній, житньо-пшеничний - на 1,6%.

Спостерігається незначне зростання цін в межах 0,1 - 1,1 % на хліб пшеничний з борошна І ґатунку, цукор, олію соняшникову, молоко жирністю 2,5%, сметану жирністю 15%, масло вершкове жирністю 72-73%, сир м’який жирністю 9%, ковбаси варені першого ґатунку, птицю,  картоплю.

Пропозиція товарів на продовольчих ринках та в торгівельній мережі достатня.