У Тернополі біля «Збруча» за кілограм грибів хочуть 25 гривень

Підберезовики, підосичники, білі та польські гриби, рижики, сироїжки , решетняки, опеньки – гриби, якими влітку-восени можемо якраз поласувати. Найбільш небезпечним наразі для нас похід за білими грибами та опеньками.

Їх, за словами фахівців, найчастіше плутають через візуальну схожість із отруйними –блідою поганкою та несправжнім опеньком.Тож вирушати на тихе полювання за цимигрибами фахівці радять тільки тим, хто уже маж чималий досвід. Але й наразитись нанебезпеку можна придбавши гриби обабіч дороги.Так, у Тернополі торговців грибами найчастіше можна побачити біля «Збруча», неподалік Центрального ринку. Торгують наразі там літніми опеньками, печерицями. Як запевняють продавці, гриби вони збирають з малечку, тож знають толк, пише 20хвилин. Найчастіше їх привозять з Козівського району, з-під Почаєва. За кілограм опеньок просять 25 грн, печериці — 20-22, прив’ялі гриби продають дешевше на 5-8 грн. Власне на Центральному ринку грибами торгують рідше.- Гриби, які продають на ринку, ми як і багато інших товарів перевіряємо, - каже заступник начальника обласної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, лікар Наталя Остапів. - Щоправда, поки що такий товар був на ринку тільки двічі. Ми його перевіряли на наявність радіонуклідів. Претензій у нас не виникло.Ті ж гриби, якими торгують біля «Збруча», медики із лабораторії, як і всі продукти ізстихійного ринку, не перевіряють.- Купувати гриби навіть з рук варто тільки одного виду, - додає лікар. – Також вартопам’ятати про те, що якщо ви не знаєте, що купуєте, не впевнені, то краще не беріть. Адже усі ці народні методи перевірки – чи посиніє цибуля під час варіння із отруйними грибами, метод перевірки срібною ложкою – казки. Дітям до 12 років я не раджу давати будь-яких грибів, навіть якщо ви впевнені у грибах і вмієте чудово їх приготувати. Бо цей продукт важкий для перетравлення.Застерігає від збору грибів, особливо тих, які мають двійників, і досвідчений грибник та екологіст Теодозій Кухарський. Чоловік переконаний, що людям без досвіду краще купити у магазині – як от шампіньйони. Куплені, хоч не мають такого запаху та смаку, як лісові, лугові, але для міських споживачів – це найкращий варіант.- Особливо небезпечним може бути похід для початківця за опеньками та білими грибами, - каже він. Ті ж, хто має досвід, їх відрізнять. Так, у справжнього опенька шапочка – світло або темно коричнева, знизу – кремова, а у несправжнього шапочка – цегляна, а знизу – більш темного забарвлення.Відрізняються між собою і бліда поганка та білий гриб. Так, бліда поганка, за словами пана Кухарського, має більш темну шапочку, ніж білий гриб. Пластинки у неї білі, а у білого гриба – рожевого кольору.- Але найголовніша ознака – це ніжка, - додає він. – У білого – нема знизу потовщення, а у поганки є – вона ніби виростає із розколеного яйця.До речі, як наголошують лікарі та рятувальники, не варто збирати гриби у придорожніх смугах. Оскільки навіть їстівний гриб, назбиравши важких металів, може стати смертельним.