• Головна
  • Студенти створили онлайн-ресторан зі стравами з продуктів, якими українці харчувалися під час Голодомору (ФОТО)
12:02, 27 листопада 2020 р.

Студенти створили онлайн-ресторан зі стравами з продуктів, якими українці харчувалися під час Голодомору (ФОТО)

Напередодні Дня пам’яті жертв Голодомору студенти Української академії лідерства запустили онлайн-ресторан зі стравами, зробленими з продуктів, якими харчувалися українці під час Голодомору.

Про це повідомляє Birdinflight. На сайті проєкту можна побачити палянички з картопляних відходів, хлібці з запеченої соломи, коржик з кори дуба і подрібненого кореня очерету, суп «бур’ян», затеруху з борошна і кори берези.
У графі «Дізнатися ціну» замість вартості організатори розмістили інформацію про те, як кожна з цих страв допомогла тисячам людей вижити. Також на сайті можна подивитися відео зі спогадами очевидців, яким вдалося вціліти, та прочитати історії постраждалих родин.

Онлайн-ресторан став продовженням ініціативи «Не пораховані з 1932». Три роки тому Українська академія лідерства створила вуличний ресторан, який назвали в пам’ять про мільйони українців, які загинули під час Голодомору. Проєкт представили в Бельгії, Ізраїлі та Україні з метою привернути увагу до трагедії та поглибити знання людей про геноцид. Перехожим пропонували спробувати три незвичайні страви — хліб з перетертої трави, суп із шишок і млинці з кори, які українці готували, рятуючись від голоду.

У коментарі Bird in Flight керівник проєкту Святослав Келим-Золотайко розповів, як виникла ідея створення онлайн-ресторану: «Ми хочемо продовжувати говорити на цю тему словами і образами, зрозумілими у 2020 році. Обговорювали з командою, як можна продовжити попередній проєкт, яким ми займалися три роки поспіль, коли пригощали людей стравами часів Голодомору. Ми розглядали ідею створення онлайн-магазину, але відмовилися від неї на користь онлайн-ресторану. Студенти шукали перелік продуктів у спогадах людей і на тематичних сайтах. По-перше, ми хотіли привернути увагу до петиції з вимогою внести слово „Голодомор“ до словників англійської мови. По-друге, щоб люди, які не замислювалися над трагедією раніше, усвідомили її масштаби. Відчуваючи контраст між звичною формою — сторінкою із замовленням їжі — і тим, що лежить на тарілках на нашому сайті, людина замислиться. Я радий, що люди висловлюються і наш проєкт зачепив обговорення цієї трагедії та ставлення українців до неї. Мені не соромно за цю роботу, адже вона була зроблена від душі».

Ідея студентів сподобалася не всім: у соціальних мережах почалася дискусія про етичний бік проєкту. Так, Дарія Бадьор, редакторка відділу культури «Лівого берега», у фейсбуці навела цитату історикині і засновниці науково-популярного проєкту про гастрономічну культуру Олени Брайченко: «Цей приклад нівелює досвід тих, хто пережив Голодомор. Не можна з’їсти щось і пережити той травматичний досвід. Ти не можеш з’їсти шматок черствого хліба і відчути трагедію 1932—1933 років».

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#проєкт #голодомор #меню #голод
Останні новини
ТОП новини
Гроза і град вдарять із лютою силою в цих областях України, дощ і потужний вітер накриють авто: де буде холод у -3 градуси
"Бронювання від мобілізації скасують для 3-х категорій чоловіків, ТЦК мобілізує їх і відправить на війну": повістки, мобілізація
ТЦК ідуть з терміновими перевірками у ці місця по чоловіків, лише 8 категорій осіб чіпати не будуть: мобілізація, ЗСУ (ВІДЕО)
Худоба тероризує селище на Тернопільщині, дійшло до крові: люди просять владу про допомогу (ВІДЕО)
Оголошення
live comments feed...