Новини компаній
13:17, 9 квітня 2024 р.

Яку каву в зернах вибрати

Новини компаній

Хочете обрати смачну та якісну каву в зернах? Кава – один із найпопулярніших видів напою у всьому світі! Дивовижний смак та неповторний аромат чарує та з кожним роком набуває все більше шанувальників. Майже кожен ранок працівника офісу, заклопотаної мами або студента, розпочинається зі смачної та гарячої чашки кави. Це й не дивно, адже натуральна зернова кава добре тонізує, бадьорить та додає сил, крім того, вона:

  • знімає відчуття втоми;
  • є одним із видів природного антидепресанту;
  • позитивно впливає на засвоєння їжі, стимулюючи процес переварювання;
  • допомагає виводити з організму зайву рідину, тим самим очищуючи від шлаків та токсинів.

Справжня зернова кава має багато переваг, та все ж потрібно бути обережним та дотримуватись помірної кількості порцій в день. Якщо вживати зернову каву у надмірній кількості, эфект буде зворотним: поганий настрій, сонливість, роздратованість.

Професіонали бариста та кавові гурмани радять купити каву в зернах. Саме зерновий вид продукції можна змолоти безпосередньо перед приготуванням та у потрібній вам кількості. Таким чином, свіжозварений напій не втратить своїх смакоароматичних особливостей та найкращим чином вплине на організм в цілому. Отже, розглянемо детальніше яку каву в зернах краще обрати та деякі аспекти, що неабияк впливають на подальший вибір продукції.

Яку каву в зернах вибрати, фото-1

Виробники найкращої кави в зернах

За даними Національної кавової Асоціації, близько 80 країн у всьому світі займаються вирощуванням кавових плантацій. Здебільшого кавові дерева ростуть у так званому кавовому поясі, який охоплює частини Африки, Азії та Америки. Також на смак та аромат впливає:

  • висота проростання над рівнем моря;
  • поживність та хімічний склад ґрунту;
  • кліматичні умови;
  • технології обробки та вирощування.

Тому, від місяця де росте рослина й буде залежати смак приготовленої зернової кави.

Розглянемо найпопулярніші країни виробники

Ось декілька прикладів:

  • Африка. Особливо регіон Ефіопії, приготованій каві властиві нотки фруктів, лохини та яскравий кислуватий присмак. На відміну від неї кава з Кенії має сухуватий присмак, чисту 100% кислотність з ноткою грейпфрута. Також популярними країнами є Бурунді та Руанда, де африканська зернова кава має солодкуватий присмак з горіховим підтоном.
  • Америка. Центрально американський регіон є найбільш популярним виробником зернової кави. Цікаве поєднання протилежностей у смаку, створюють свого роду унікальний баланс та чудовий аромат. Зазвичай це повнотільна, приємна на смак кава з яскравою кислинкою. Чудовим прикладом є Колумбійська кава, вона насичена й ароматна, до того ж особливо подобається поціновувачам солодкого посмаку.
  • Окремим видом американської кави є Бразильська. Саме цей продукт займає третю частину всієї сировини кавового ринку. Це й не дивно, кава має надзвичайно вишуканий та багатогранний смак. Її пізнають за цікавими горіховими та шоколадними нотками та щільним тілом. Країна пишається преміальними сортами арабіки з яскравим фруктовим та кислуватим присмаком.
  • Азія. Азійський регіон вирощування кави має великі території, але особливою є саме Індонезія. Індонезійська зернова продукція відома цікавою різноманітністю від землистого, димного присмаку, до фруктового та кислуватого. Якщо говорити про робусту, то це В'єтнам. Кава відома своєю гіркуватістю та грубим, насиченим ароматом.
  • Індія. Всім відома країна спецій, вражає кавоманів незвичайними смаковими характеристиками. Кавові рослинки вбирають в себе аромати, що є навколо, тому приготована зернова кава має незвичайні нотки кардамону, мускатного горіха, гвоздики чи навіть перцю. Відрізнити індійську каву від інших, зможе навіть початківець кавової справи.

Також чудові види кави вирощуються у Папуа Новій Гвінеї, М’янмі, Таїланді, Філіппінах та багатьох інших країнах світу.

Яку каву в зернах вибрати, фото-2

Види кавового зерна

У виробництві кави використовують два основних види зерен:

  • Арабіка. Кавове зернятко має витягнуту, овальну форму з хвилястою бороздкою. Вміст кофеїну невеликий, всього 1.5%, а от вміст цукру та ароматичних масел – 8% та 18% відповідно. Використовується в 100% вигляді, або у сумішах.
  • Робуста. Невеличкі зерна круглої форми, в яких бороздка має вигляд майже прямої лінії. Зернова кава з робусти, набагато міцніша від арабіки, адже вміст кофеїну досягає 3%. На відміну від попереднього сорту, робуста має менший вміст цукру – 4-5%, а ароматичних масел всього 8%. У моно сорті робуста використовується рідко. Сорт використовується для підвищення міцності та розширення смакового спектра.

Крім цього, виробники активно використовують бленди на основі двох сортів. Завдяки вмісту арабіки, кава має багатогранний, яскравий смак, а робуста додає гіркуватості та насиченості. Ціна робусти значно менша за арабіку, тому у дорожчих блендах, концентрація арабіки завжди буде вища, або 50/50.

Особливості обсмаження

Види обсмаження зерен розділяють на декілька типів:

  • Світле обсмаження (Cinnamon, New England). Оброблені зерна мають гарний світло коричневий відтінок, яскравий кислуватий присмак та подекуди тонкий хлібний аромат. Поверхня зернятка суха, а кава має високий вміст кофеїну. Для світлого обсмаження краще обрати високоякісну арабіку та поєднувати з молоком, вершками чи морозивом.
  • Середнє обсмаження (American, City). Кавові зернятка мають насичений коричневий колір без масляної поверхні. Середня обробка додає солодкуватих ноток з легкою кислинкою. Також є вид середньо темної обробки (Full City, Vienna), зернова кава характеризується солодко-гіркуватим смаком з ледь помітним кислуватим відтінком.
  • Темне обсмаження (Italian). Зернятко має темно коричневий колір з маслянистою поверхнею. Цю каву також називають Італійською, завдяки вираженому гіркувато-солодкому смаку з легкою терпкістю та ароматом паленої карамелі. Вміст кофеїну низький. Ідеальний вид обсмаження для еспресо. Також сюди входить дуже темний вид обсмажування (French, Spanish). Обробити таку каву може тільки досвідчений професіонал, адже температури обсмажування надто високі й зернятко легко перетворити на вугілля. Все ж така кава має щільне тіло з мінімальним вмістом кофеїну.
Яку каву в зернах вибрати, фото-3

Як висновок, можна сказати, що обираючи зернову каву, зверніть особливу увагу на регіон її вирощування, смакові нотки та метод обсмаження. Також рекомендуємо купувати зернову каву у перевірених магазинах з гарною репутацією та високими рейтингами. Саме в такому випадку ви зможете не тільки обрати якісну каву, а й повною мірою насолодитися неперевершеним смаком зернової кави! 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
ТОП новини
Гроза і град вдарять із лютою силою в цих областях України, дощ і потужний вітер накриють авто: де буде холод у -3 градуси
"Бронювання від мобілізації скасують для 3-х категорій чоловіків, ТЦК мобілізує їх і відправить на війну": повістки, мобілізація
ТЦК ідуть з терміновими перевірками у ці місця по чоловіків, лише 8 категорій осіб чіпати не будуть: мобілізація, ЗСУ (ВІДЕО)
Худоба тероризує селище на Тернопільщині, дійшло до крові: люди просять владу про допомогу (ВІДЕО)
Оголошення
live comments feed...