Новини компаній
16:00, 26 серпня
Реалізація медичного кейтерингу в комунальній лікарні Тернополя
Новини компаній
Закордонний досвід засвідчує, що процеси, не пов’язані з наданням медичних послуг, заклади охорони здоров'я часто передають профільним підрядникам на аутсорсинг. Найпопулярніша послуга, яку аутсорсингові компанії надають закордонним лікарням, — харчування пацієнтів у форматі кейтерингу. Для більшості європейських медичних закладів кейтеринг — звична справа, яка, крім того, є економічно вигіднішою, ніж утримання власного харчоблока та штату кухарів.
Протягом останніх років кейтеринг набуває популярності й серед українських лікарень, завдяки бренду, який популяризує цей підхід — «Фудіцина». На практиці така динаміка росту попиту обумовлена перевагами, які кейтерингові компанії демонструють лікарням після їхнього переходу на аутсорсинг лікувального харчування. А це значна фінансова економія для медичної установи завдяки:
- передачі витрат на оплату праці та управління персоналом харчоблока
- утриманню приміщення харчоблока
- оновленню матеріально-технічної бази відповідно до вимог законодавства (НАССР)
- отриманню додаткового прибутку від здачі харчоблока в оренду
- скорочення часу на проведення закупівель
- делегуванню ризиків та відповідальності за організацію харчування
- покращенню іміджу закладу через впровадження сучасних стандартів у організації харчування пацієнтів.
Крім того, завдяки закриттю малоефективних застарілих харчоблоків у медичних установах та централізації функції організації харчування пацієнтів, компанії-аутсорсери суттєво зменшують навантаження на енергосистему міст, в яких вони функціонують.
Бренд «Фудіцина» був започаткований у 2015 році з бажання його засновниці Тетяни Коваль розвивати Україну та вирішувати певну соціальну проблему. Нині «Фудіцина» об'єднує низку компаній, які годують пацієнтів українських лікарень за державним замовленням, а також відкривають заклади громадського харчування на території лікарень під торговою маркою FoodieSpace.
Все почалося з першого тендера на кейтерингову послугу у 2016 році, який виграла одна з компаній бренду у місті Києві. Нині «Фудіцина» об’єднує операторів медичного кейтерингу та власників закладів громадського харчування, котрі працюють у 8 регіонах України та надають послуги 70 закладам охорони здоров’я країни: 365 днів на рік, упродовж 9 років — без жодного дня перерви.
Фотоархів "Фудіцини"
За час роботи обсяг інвестицій «Фудіцини» в медичні заклади державної та комунальної форм власності склав близько 50 млн грн. Це все харчоблоки, холи та підвали, які щоразу перетворювались на сучасні кухні, кафе чи ресторани.
«Фудіцина» розробляє усі свої послуги для сегменту B2G (бізнес для держави) задля трансформації системи харчування в українських лікарнях. І ці позитивні перетворення відбуваються й через додаткові послуги від операторів ринку кейтерингу: доставку страв і продуктів у палати й ординаторські, сервіс фудсестер, роботу зі зворотним звʼязком.
Команда «Фудіцини» працює з прогресивними лікарнями України, та бере на себе відповідальність за харчову інфраструктуру в українських закладах охорони здоров’я. Згідно з аналітикою бренду, до 2027 року таких медичних установ буде понад 600. Зараз їх, для порівняння, близько 120.
У квітні 2024 року ТОВ «Фуді-Кейтеринг», що працює під брендом «Фудіцина», розпочало надавати кейтерингові послуги Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги.
«Це регіон, в який ми регулярно приїздили упродовж шести років, аби ознайомити менеджмент лікарень з послугою медичного кейтерингу та переконати віддати харчоблоки в оренду. Можливість зробити медицину Тернопільщини ефективнішою завдяки послузі, яка оптимізує низку внутрішніх процесів лікарні, дуже надихає.
Коли ми побачили оголошення щодо оренди приміщення в міській лікарні — дуже зраділи. Я оглянула харчоблок, дізналась про його стан і вирішила брати участь в аукціоні на оренду. Після виграшу одразу запланували ремонт, перенесли гарячий цех — серце кухні — до іншого приміщення, і вже завершуємо трансформувати простір.
Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги нині реорганізувалась в територіальне медичне об'єднання, до якого приєднали ще одну лікарню, котра теж стала нашим клієнтом.
За традицією ми запропонували роботу всім працівникам харчоблока, та, водночас, перебуваємо в пошуку ще й нових колег — об'єм роботи зріс, бо ми значно модернізували меню. До прикладу, тепер пацієнтам пропонуватимуться рибна котлета зі шпинатним соусом, булгур з овочами, рибне суфле, куряча відбивна, випічка», — розповідає Тетяна Коваль.
Компанія вже впровадила стандарти НАССР на своїх потужностях. Двоє її спеціалістів мають сертифікат внутрішнього аудитора НАССР. Тому мінімізація впливу людського фактора та суворий внутрішній контроль на кухні Тернопільської міської комунальної лікарні швидкої допомоги забезпечать якість харчування пацієнтів медичного закладу.
Приклад меню для пацієнтів-військових у Тернопільській міській комунальній лікарні швидкої допомоги
Фотоархів "Фудіцини"
Компанії, що працюють під брендом «Фудіцина», зокрема й ТОВ «Фуді-Кейтеринг», завжди пропонують лікарні сучасне вирішення завдання щодо організації роздачі харчування пацієнтам — сервіс фудсестер.
З досвіду, саме під час роздачі їжі — фінального етапу в процесі надання послуги харчування пацієнту — якість доставки продукту вагомо погіршується: невідповідність порцій, затримки з видачею, низькоякісний сервіс, обслуговування пацієнтів роздавальницями за залишковим принципом. А це впливає на враження пацієнта від перебування у медичному закладі.
Порційне обслуговування пацієнтів — також один із можливих варіантів співправці медичного закладу та компанії-партнера з медичного кейтерингу. Важливо, щоб лікарня передбачала такий формат співпраці на етапі тендера, тобто, закладала у вимоги до оператора такі пункти:
- облаштування приміщень для реалізації готової продукції, згідно з вимогами та правилами стандарту ISO 22000 HACCP;
- доставку харчування до палати;
- навчання скриптам спілкування та клієнтському сервісу наших фудсестер.
Смачна та корисна їжа сприяє швидшому одужанню пацієнтів і збільшує робочу продуктивність персоналу лікарень. Тому команда «Фудіцини» працює над впровадженням сервісу замовлення та безкоштовної доставки їжі та напоїв медикам і пацієнтам в медичних закладах Тернополя, де працюють компанії бренду.
У всіх палатах і кабінетах лікарні, де розташовані кафе чи ресторан ТМ FoodieSpace, ми залишаємо QR-стікер. Лікарі й пацієнти сканують QR-код й потрапляють на сайт, де можуть зробити замовлення й оплачують онлайн або на місці. Протягом 30 хвилин кур’єр доставляє замовлення.
За вказаним QR-кодом пацієнт, з-поміж іншого, може залишити відгук щодо послуги й отримати зворотний зв’язок.
Потужності ТОВ «Фуді-Кейтеринг» дозволяють годувати з однієї кухні 1600 пацієнтів, а це 60 робочих місць. Попередньо компанія відкрила власну філію у Тернополі, тобто податки йтимуть до місцевого бюджету. А така централізація зусиль на одному харчоблоці надасть можливість оптимізувати навантаження на енергосистему міста, зокрема й завдяки встановленню сучасного енергоефективного обладнання — від спеціальних лампочок до пароконвектоматів, які, для порівняння, споживають 12-15 кВт/год, а плити з духовкою виробництва 1970-х років з типового харчоблока — 27-30 кВт/год.
Що більше лікарень перейде на кейтеринг для пацієнтів, то результативнішою буде оптимізація, адже один або декілька ефективних харчоблоків — значно раціональніші від низки застарілих і низькоефективних. Крім того, оптимізація роботи харчоблоків посприяє вирішенню проблеми нестачі кваліфікованого персоналу.
Команда «Фудіцини» професійно вболіває за розвиток сфери медичного кейтерингу в Україні та поширює знання про послугу, яку вміє надавати якісно та сучасно. А це дуже сприяє зростанню кількості таких прогресивних медичних закладів, як Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
ТОП новини
Оголошення
15:56, 20 листопада
19:15, 21 листопада
19:15, 21 листопада
13:08, 19 листопада
15:57, 20 листопада
live comments feed...