14:02, Сьогодні
Чи псується їжа в холодильнику під час відключень світла: коментар експерта
Важкі умови, в яких зараз перебуває Україна, передбачають графіки погодинних відключень електроенергії або взагалі блекаут. Продукти через це псуються і в магазинах, і в домівках українців.
Через часті і тривалі вимкнення електроенергії продукти у холодильнику можуть легко зіпсуватися і стати небезпечними для вживання.
Директорка Львівського обласного лабораторного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко розповіла, у яких випадках про продукти харчування, що збігаються в холодильнику, можна не хвилюватися, а коли краще викинути.
Більше про це дізнавалося Суспільне.
Сучасні холодильники працюють майже як термос і, якщо не відкривати дверцята щопівгодини і на довго, запускаючи щоразу тепле повітря, продукти збережуться.
Безпечно продукти у вимкненому холодильнику можуть зберігатися щонайменше чотири години, у повній морозилці – 48 годин, а у напівпорожній морозилці – 24 години. Морозильний відсік, інтегрований у холодильну камеру, тримає температуру приблизно 16 годин.
"Наші холодильники забезпечують температуру плюс 2-8 градусів. Під час вимкнення електроенергії можна витягнути заздалегідь заморожені холодові елементи з холодильної камери та перемістити безпосередньо на полицю холодильника. Це допоможе продовжити термін сталої температури. Але при тому варто скоротити до мінімуму відчинення дверцят холодильника", – каже Наталія Іванченко-Тімко.
Щоб довше збереглись продукти, окремо можна придбати кілька холодильних елементів (сухий або блоковий лід). Якщо такої можливості немає, продукти харчування та страви можна перемістити на балкон чи підвіконня. Це також запобігає псуванню продуктів та страв.
Вживати їжу зі знеструмленого холодильника можна, якщо вона свіжа, приємно пахне і не має зовнішніх змін. Якщо відключення було коротким, споживати можна і молочні продукти, яйця і м’ясо.
Якщо тривалий час температура їжі була вища за чотири градуси, її краще викинути. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.
Безпечно повторно заморозити або приготувати можна ті заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°C та нижче.
Сирі продукти (риба, м'ясо тощо) Держпродспоживслужба рекомендує термічно обробляти. Найкращий ж варіант – готувати страви на один прийом їжі, щоб не зберігати їх тривалий час. Також варто надавати перевагу тим продуктам, що найменше втрачають якість без холодильника.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
08:56, 18 листопада
39
18:06, 23 листопада
16:04, 19 листопада
08:31, 22 листопада
8
live comments feed...