15:30, 11 липня 2012 р.
Сьогодні відзначають Всесвітній день шоколаду (ФОТО)
Науковці встановили, що в шоколаді є елементи, які сприяють відпочинку і психологічному відновленню.
Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів - гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.
День шоколаду вперше був придуманий французами в 1995 році.
Існує думка про те, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Вони називали його "їжею богів". Іспанські конкістадори, які вперше доставили його до Європи, охрестили ласощі "чорним золотом" і використовували для зміцнення фізичних сил і витривалості. Трохи пізніше споживання шоколаду в Європі обмежувалося лише аристократичними кругами. Видатні жінки вважали шоколад афродізіаком. Так, у матері Терези була пристрасть до шоколаду, а пані Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті.
Лише на початку XX-го століття з появою промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися і люди, не пов'язані з аристократією.
Основною сировиною для виробництва шоколаду і какао-порошку є какао-боби - насіння какао-дерева, що росте у тропічнихрайонах земної кулі.
За походженням какао-боби поділяють на три групи: американські;африканські;азіатські.
Вплив шоколаду на організм
Шоколад впливає на рівень серотоніну, а за деякими даними, він може знижувати кров'яний тиск. Чорний шоколад, найбагатший на пудру какао, зараз активно рекламується як джерело антиоксидантів, що можуть позитивно впливати на здоров'я.
Про нову корисну властивість шоколаду повідомили в Journal of Internal Medicine. Виявляється, якщо люди, які перенесли інфаркт, періодично їдять шоколад, то ризик смерті від серцевих ускладнень зменшується в декілька разів. Цей ефект спричиняють антиоксиданти, що містяться в какао.
Види шоколаду:
Чорний шоколад
У чорному шоколаді міститься від 30% до 75% тертого какао. Виробляють чорний шоколад при температурі 31,1–32,7 °C. Містить у 2–5 разів більше теоброміну ніж молочний шоколад, - пише Вікіпедія. При виробництві продукту перевагу варто віддавати маркам з високим відсотком вмісту плодів какао-дерева. Особливо важливо враховувати це правило, якщо ви купуєте його для теплової обробки або з іншою кулінарною метою.
Молочний шоколад більше підходить для прикраси тортів і тістечок.Еталонний смак повинен бути вершковим, але не занадто солодким. При купівлі варто звернути увагу на список інгредієнтів, наведений на упаковці. Якщо виявиться, що виробник замінив какао-олію рослинною олією, відмовтесь від купівлі.
Білий шоколад
Шоколадом цей продукт можна назвати з великою натяжкою. Переважно він складається з какао-олії, сухого молока і цукру. На відміну від інших сортів шоколаду, білий шоколад не містить шоколадного лікеру або какао-порошку.
Оскільки білий шоколад не містить какао-порошку і шоколадного лікеру (какао-маси), він не відповідає стандартам, які б дозволили продавати його як шоколад в різних країнах. Існують навіть цілі ухвали, які визначають, що може називатися білим шоколадом. Наприклад, в США з 2004 року, білий шоколад повинен містити як мінімум 20% какао-олії (за масою), 14% молочного порошку, і менше 55% цукрів або інших підсолоджувачів.
А який шоколад любите ви?
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...