12:20, 13 липня 2012 р.
У Тернополі продають кавуни із сюрпризом
Тернополянка Ганна придбала кавун на стихійному ринку. Принесла додому, але скуштувати, на щастя, не встигла. Збиралася розрізати пізніше, а наступного дня ягода луснула, до того ж, без сторонньої допомоги. З кавуна пішла рожева піна.
“Можливо, в кавуні була непомітна тріщина, через яку потрапили мікроорганізми і смугастий просто забродив. Або він був перенасичений нітратами. Де в Тернополі можна перевірити вміст нітратів в продуктах? І як уникнути отруєнь?” – запитує тернополянка.
Відповісти попросили фахівців. А заодно поцікавилася, яка нині ситуація з завізною і місцевою вітамінною продукцією? Що показують результати перевірок?
- Вміст нітратів визначають у ветсанлабораторіях, які діють на всіх облаштованих і офіційно визнаних ринках. Їх у Тернополі п’ять: центральний ринок, ринки “Новий”, “Східний новий плюс”, “Привокзальний” і “Оріон”, - розповіла заступник начальника обласної державної лабораторії ветсанекспертизи Наталя Остапів.
Ми зустрілися в лабораторії на центральному ринку.
- Кожна партія продукції, яку завозять, проходить контроль. Якщо вміст нітратів перевищує допустимий рівень – експертиза це виявить і торгове місце на ринку продавець не отримає. Тому основна порада - не купувати харчову продукцію на стихійних ринках, де немає нагляду за їх якістю.
В останні тижні фахівці лабораторії ветсанекспертизи центрального ринку проводять сто і більше досліджень щодня. Спека пришвидшила збір урожаю, - пише Свобода. Нині на прилавках - і перець, і баклажани, і інша вітамінна продукція, що зазвичай масово дозріває в серпні. Баштанні культури не виняток. Великі партії кавунів і динь надійшли з Херсонщини. У відібраних на ринку пробах надмірної кількості нітратів не виявлено. Тиждень-два тому вміст нітратів в баштанних становив 60-70 міліграмів на кілограм, далі цей показник пішов на спад і нині становить 25-40 мг/кг. А допустимо гранична концентрація – 90 міліграмів на кілограм.
Успішно пройшли експертизи помідори з Криму і наші, заліщицькі, огірки з Борщова. Можу офіційно повідомити: продукція чиста.
- У розпалі чорничний сезон...
- Привозять чорницю до нас з Волині, Львівщини, Рівненщини, Закарпаття. Чорничним краєм є Шумщина. У взятих пробах вміст радіоактивного цезію 137 дещо вищий, ніж в попередні роки, але в межах гранично допустимої концентрації. Допускається показник 500 бекерелів на кілограм. Два-три тижні тому взяті на аналіз проби містити 430-450 бекерелів на кілограм, минулого тижня – 120-80.
- Тож чорницю можна спокійно купувати. А з присмаком нітратів щось виявляли?
- У травні і червні забракували партії капусти з Закарпаття і з Борщівського району, бо вміст нітратів перевищував гранично допустимий рівень. З тієї ж причини не дозволили продавати партію ранніх кабачків.
Корисно знати, що норми вмісту нітратів в овочах ранніх і зібраних пізніше різняться. Приміром, в ранній капусті допустимий вміст нітратів – 900 міліграмів на кілограм, для пізніших сортів - 500. В ранніх помідорах цей показник становить 300 мг/кг, а для помідорів, які нині на прилавках, – не більше 150. Тож куштувати ранні овочі можна, а їсти досхочу - ні.
- А якщо порівняти доставлені з-за кордону овочі та фрукти і наші, українські?
- Результати аналізів показують, що особливої різниці, якщо йдеться про вміст нітратів, нема.
- На око визначити надлишок “хімії” практично неможливо. Чи звертаються покупці, маючи сумніви, в лабораторію особисто з проханням протестувати придбаний продукт?
– Постійно звертаються.
- Ця послуга платна?
- Ні, безкоштовна.
При мені Наталя Миколаївна перевірила вміст нітратів в дині. Для цього їй знадобилося кілька хвилин. Від розрізаного навпіл плоду Наталя Миколаївна відділила шматочок м’якоті, потерла її на тертці, зважила і до 10 грамів однорідної кашки долила реактиви – алюмокалієві квасці. Потім суміш помістила в спеціальний прилад - аналізатор іонів - і за секунду на невеличкому екрані висвітлилась цифра – показник вмісту нітратів. І справді – в межах допустимого.
Та хоч би якою була державна система контролю за харчовими продуктами, без власної обачності покупцям не обійтись. Пригадую, раніше в кожному магазині висів “куточок споживача”, де, зокрема, записували вміст нітратів в овочах і фруктах, що надійшли в продаж. Були й плакати: “те не їж”, “того не роби”. Своєрідний санітарний лікбез, далеко не зайвий. Треба вчити людей правильно харчуватися, переконана завідуюча відділенням гігієни харчування міської СЕС Ірина Поліщук.
- То що слід знати про нітрати? – запитала я у Ірини Володимирівни.
- Це одне з найважливіших джерел азоту для рослин, однак людина може отруїтися, коли в організм потрапляє завелика їх кількість. Основним джерелом нітратів для людини є овочі: буряки, картопля, морква, капуста, ревінь, листовий салат та ін. Нагромаджуються нітрати в основному в коренях, стеблах і черешках, в прожилках листя. У буряках, редьці, редисі найбільше їх в серцевині коренеплодів, в огірках і кабачках - в шкірці.
У молоці нітрати теж є, як і в м’ясі, якщо корми виростили на тих же нітратах, а потім згодували корові. Але порівняно з продуктами рослинного походження дози їх в молоці порівняно дуже малі. Так, в літрі молока може міститися до 4 міліграмів нітратів, тоді як в моркві в період зрілості від 85 до 299 мг/кг. Допустима добова доза нітратів - 5 міліграмів на 1 кг ваги людини. Якщо випити навіть літру молока в день, можна отримати всього 1 відсоток від допустимої дози.
Надлишок нітратів у спожитих продуктах може викликати отруєння. При цьому порушується нормальна робота кровоносної системи і шлунково-кишкового тракту. До дії нітратів найчутливіші діти віком до 6 місяців, а також люди похилого віку, хворі на гастрити, дисбактеріоз, анемію.
Клінічні ознаки отруєння нітратами – нудота, посилене слиновиділення, біль в надчеревній ділянці живота, блювання та пронос.
Щоб вберегти своє здоров’я слід утримуватися від споживання ранніх овочів (особливо людям похилого віку, дітям, вагітним).
Шкірку з огірків і кабачків треба зрізати.
Зменшує майже наполовину кількість нітратів замочування овочів в холодній воді на 1-2 години, а також варіння у великій кількості води (відвар злити). Значно зменшує кількість нітратів також промислова переробка овочів – засолка, квашення, маринування;
Дуже важливо, коли збирати урожай. В салаті, щавлі, багаторічних видах цибулі кількість нітратів найбільша вранці, а ось до полудня вона істотно знижується, досягаючи мінімуму до 17 години. Увечері вміст їх в листових овочах – на 30-40% відсотків менший, ніж уранці.
Фахівці радять не купувати овочі і фрукти на стихійних ринках, де вони не проходять жодних перевірок і вміст нітратів може перевищувати будь-які норми.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...